Kaaswinkel

Damrak 62 boekhandel Allert de Lange - nu kaaswinkel

Een toeristische uitwas van Amsterdam in beeld: de kaaswinkel. Op de plaats waar eens boeken werden verkocht bij Allert de Lange (Damrak 62, het pand is in 1880 gebouwd voor de boekhandel) zit een ‘Old Amsterdam’ kaaswinkel.

Dat is nepkaas, waar niets ouds aan is (en ook niets Amsterdams trouwens), want gemaakt met behulp van een of ander geheim scheikundig verouderingsproces. Het borstbeeld van Rubens (rechtsboven) lijkt dit door te hebben en trekt zijn neus op voor dit wanproduct. Vroeger was de boekwinkel nog een van de weinige niet-toeristische winkels, inmiddels is er niets anders meer te vinden in het rijtje.

Damrak 62
Interessante verdubbeling van koppen op en boven de zijramen (foto: Stadsarchief)

Voordat de kaaswinkel kwam was het trouwens ook nog even een zaak voor grote prints van XL Color, wat nog enigszins aansloot bij de kunstreproducties die er vroeger ook werden verkocht (tot WO II in ieder geval).

Souterrain Allert de Lange, Damrak 62, afdeling kunstboeken en reisgidsen in 1979
Souterrain Allert de Lange, Damrak 62, afdeling kunstboeken en reisgidsen in 1979

In het souterrain van de winkel bevond zich de befaamde reis- en kunstafdeling, een merkwaardige combinatie voorgekomen uit de twee interesses van de oprichter van deze afdeling: (reis)fotograaf, verzamelaar en kunstliefhebber Jan van Male. Het souterrain was oorspronkelijk slechts het stookhok van het pand, begin jaren zeventig uitgegraven. Het interieur is ook van die tijd. Let op de curieuze belettering van ‘reisgidsen’ boven de kast, gedaan door iemand die niet goed wist hoe de onderkast ‘g’ hoort te lijnen…