Muurdecoratie

Tijdelijke kunst aan de muur

Stadsmeubilair heeft het moeilijk in Amsterdam. Het wordt vernield, gaat kapot en wordt verwijderd door de gemeente, wordt gestolen, in de gracht gegooid of verdwijnt zonder aanwijsbare reden.

Toch zijn er ook dingen die jaren blijven zitten, terwijl ze goed beschouwd vrij kwetsbaar zijn. Dit schilderijtje hangt op de Geldersekade aan een verwaarloosd pand dat verder onder de graffiti en posters zit.

Het is een opslagruimte van een Chinese winkel in de buurt en die doen er verder niets aan. Dit muurbloempje zit er nu al een tijd, en dat ondanks de hordes dronken voetbalfans en gedrogeerde toeristen die er al langs zijn gekomen. Waarschijnlijk omdat het nauwelijks opvalt op deze muur. Het rode fietslampje werkt inmiddels niet meer (batterij op). In de Sint Antoniesbreestraat hangt nog zo’n ingelijst werkje van dezelfde maker.

Update: in mei 2016 is het schilderijtje van de muur verdwenen. Gelukkig hebben we de foto nog. In 2019 werd na jaren leegstand het pand eindelijk gerenoveerd en werden er (uiteraard) luxe appartementen gevestigd.