Bliksem

Spoor elektriciteitspaal bij Santpoort Noord sjabloonnummerring

Palen voorzien van lelijke stickers met schreefloze cijfers zijn er genoeg. Alle nieuwe lantarenpalen hebben ze. Het kan anders. Dat bewijst deze elektriciteitspaal op NS-station Santpoort Noord, nog niet zolang geleden overgeschilderd. In veel opzichten een treurig station, maar dit maakt alles weer goed: forse handgeschilderde sjabloon-cijfers met een mooie bliksem erboven. Vooral de ‘5’ heeft zo’n aardige liggende komma als dakje én staart, toch?

Rood

Paal 121 op perron 10/11 van Amsterdam Centraal
Paal 121 op perron 10/11 van Amsterdam Centraal

Op Amsterdam CS hebben de palen alleen een nummer, en de bliksem is er rood in plaats van geel. Dankzij de klinknagels in de palen van de overkapping heeft de bliksem hier een wat vreemde vorm en gaat vrij recht naar beneden, helemaal aan de rechterkant van de paal.