Route

Markering wandelroute Kennemerduinen

In de (Kennemer)duinen worden al heel lang wandelroutes uitgezet, die met kleuren worden aangegeven. Dat gebeurt met houten paaltjes, waar een plastic wikkeltje om wordt gehangen. Weinig duurzaam, snel stuk en lelijk, want plastic. Eerst ging dat nog met verf, zoals hier nog te zien is (onder de gele band), maar op een bepaald moment zal dat als te tijdrovend zijn bevonden en deed het plastic zijn intrede.

Hier en daar zijn nog de veel oudere stenen paaltjes te vinden, uit de jaren vijftig ongeveer. Die zijn bijna onverwoestbaar, afgezien van het feit dat de (metalen) gekleurde pijlen er soms uit verdwenen zijn. Maar de onderstaande (op de geel/blauwe route) is ook na zeventig jaar intact gebleven.

Routeaanduiding Kennemerduinen
Op weg naar de Konijnenberg in de Kennemerduinen

De Balk had op een route zo’n paaltje ‘geadopteerd’. Het werd steeds weer omgetrapt en werd daarom met de hand opnieuw ingegraven. Begin 2022 was het ineens verdwenen. Ook bovenstaand stenen paaltje is verwijderd.

Update september 2022: Inmiddels blijken ook de ronde paaltjes aan vervanging toe. Er komen nu de standaard vierkante paaltjes van het landelijke wandelnet voor in de plaats, met in de ronde uitsparingen de stickers voor de route (rood-wit, gekleurde pijlen).

Ronde paal verwijderd
Ronde paal verwijderd