Brugnaam

Holland Park Diemen brugtekst

In navolging van Amsterdam krijgen de nieuwe bruggen in de wijk ‘Holland Park’ (wat eerst ‘Bergwijkpark’ was) in Diemen ook namen. Wél vernoemd naar een Amsterdamse School architect, niet in het Amsterdamse School lettertype dat in Amsterdam gebruikt wordt (waarvan de oorsprong niet geheel duidelijk is, maar dat wel speciaal is ontwikkeld voor de stad).

Ook in Diemen worden de namen aan de brug gelast. Het lettertype is vrij hoekig, met een opvallende K (rechte poot omlaag, schuine omhoog) en een gesloten G (bijna een 6). Dit heeft alles te maken met het vierkante buismateriaal waaruit de letters zijn gevormd. Van het oorspronkelijke park in de wijk blijft overigens weinig over, maar er komt wel weer een (kleiner) centraal exemplaar in het midden van de wijk voor terug.

Ondertiteling vereist

In de Amsterdamse Houthavens wordt met een vergelijkbare aanpak als in Diemen gewerkt (hier hangen de namen naar beneden), maar wordt een gehyperdesigned lettertype gebruikt, dat ondertiteling nodig heeft. En dat terwijl Amsterdam toch een eigen letter heeft voor bruggen, zou je zeggen. Het duurde echt even voordat ontcijferd werd dat deze brug de ‘Elseneurbrug’ heet (Elseneur is de Nederlandse naam voor stad Helsingør in Denemarken).

Elseneurbrug: ondertitels nodig
Ondertiteling: de Elseneurbrug