Scheef

Verzakte woning aan de Gaasp

Wil je op veengrond wonen, dan moet je huis stevig op zijn palen staan. Alles in de veengebieden verzakt (in dit gebied al meer dan een meter), maar zo extreem als bij dit huis, dat zie je toch niet zo vaak.

Dit geeft een nieuwe invulling aan het begrip ‘scheefwonen’. Met kunst en vliegwerk wordt geprobeerd de boel overeind te houden. Door de verzakking van de voorgevel heeft het huis een bepaalde uitdrukking over zich gekregen, misschien dat je die zorgelijk kan noemen, maar ook lichtelijk verbaasd dat de boel niet in elkaar dondert.

Scheef kan altijd nog schever.
Scheve verhoudingen

Dit is een ander geval van een onverklaarbare selectieve verzakking. Wat is er hier aan de hand? Het lijkt wel een optische illusie. Het trapje en de luifel zijn volledig uit het lood, maar de deur niet. Die is aan de bovenkant schuin afgezaagd. Het hele pand helt echter over naar links, in de tegengestelde richting.