Vierkantje

Oude stickers op schakelkastje in buitengebied ('s-Graveland)

De tijd staat even stil in ’s Graveland, bij deze schakelkast langs de kant van de weg met stickers van PTT Telecom in de huisstijl van 1989, toen de Staat het post- en telecombedrijf verzelfstandigde (het jaar van de doorbraak van het neo-liberalisme, de val van de Berlijnse Muur). Zou het ook elektronisch zijn beveiligd met apparatuur uit die tijd?

Studio Dumbar ontwierp destijds drie logo’s: een rode voor PTT Post, een groene voor PTT Telecom en voor de overkoepelende holding PTT Nederland een blauw logo. Het blauwe vierkantje in de logo’s van de twee werkmaatschappijen is een verwijzing naar het overkoepelende bedrijf. (KPN gebruikt de kleuren groen en blauw nog steeds in het huidige niet-benijdenswaardige logo.)

In 1996 zou PTT Telecom nog proberen om via kort geding het alleenrecht op de kleur groen te krijgen, wat uiteraard niet is gelukt. Het logo doet inmiddels gedateerd aan, maar de kleur groen houdt zich wel staande, zo blijkt na dertig jaar. Een andere sticker op het kastje is vrijwel wit. Wat opvalt aan de sticker is dat de letters ‘ptt’ aan de linker- en bovenkant te weinig marge hebben, alsof we hier met een misdruk te maken hebben.

Deze PTT telefoonaansluitingen tonen stickers met PTT-logo’s uit diverse tijdperken:

Oude PTT aansluitingskastjes
Oude PTT telefoonaansluitingskastjes