Tijd

KWF campagne 'Tijd is bijzonder'

Dit wervingsaffiche van het KWF zorgt voor enige verwarring. Misschien is dat de bedoeling, zodat je er langer bij stil blijft staan. Je moet wat doen om aandacht te krijgen voor de collecteweek. “Tijd is bijzonder”: niet ‘deze tijd’ of ‘de tijd’ of ‘jouw/mijn tijd’, nee, gewoon ‘tijd’. Volgens Van Dale is de eerste betekenis van bijzonder: afwijkend van het gewone. Maar wat is dan het gewone, als tijd daarvan afwijkt? Geen tijd? Misschien wel, in deze gehaaste tijden. Dan zou het dus eigenlijk moeten zijn: “Als je tijd (voor ons) hebt is dat bijzonder”. Dat is natuurlijk teveel tekst voor op een affiche dus werd het “Tijd is bijzonder”, maar wat is bijzonder aan tijd? Tijd is geld, voor de collecte. Geld is niet bijzonder, lucht ook niet. Schone lucht wel, schoon geld ook.