Mozaïek

Voetgangers verkeersbord door kunstenaar

Begin 2018 werd een foto gemaakt van een speciaal mozaïekbord op een voetpad in de Bijlmerweide, waaronder een extra bordje ‘kunstuiting’ was geplaatst.

De Balk had het idee uit te zoeken hoe dit bord tot stand was gekomen. Was dit in opdracht van de gemeente? De maker is Peter Vial, zijn website zit achter op het bord geplakt, van hem staan meerdere beelden in Zuidoost. Een item hierover kwam er maar niet van, totdat er een artikel van Gijs Groenteman in Het Parool verscheen waarin het ongevraagde mozaïekbord door de kunstenaar (hij plaatste zes in de Bijlmerweide en drie in het centrum) nader wordt toegelicht:

‘De voetgangersverkeersborden in de Bijlmerweide waren al lange tijd haveloos of bespoten met verf. Het leek er niet op dat het stadsdeel ze op zou gaan knappen. Net in die tijd deed Mark Rutte een oproep tot ‘de participatiesamenleving’. Wat zou ik daar, als kunstenaar, mee kunnen? Ik kwam uit bij deze voetgangersverkeersborden: guerrillamozaïek. Toen stadsdeel Zuidoost erachter kwam, plaatsten ze er een normaal, echt bord bij – ze wilden de mozaïekborden niet weghalen omdat de buurtbewoners ze mooi vonden. Maar er was een juridisch probleem: als er iemand bekeurd zou worden op het voetpad, bijvoorbeeld een fietser, zou die kunnen zeggen dat mijn bord niet echt is. De reacties waren niet van de lucht, want ieder mens begrijpt wat met het gerestaureerde bord wordt bedoeld. Bovendien: er wordt niet gehandhaafd. Uiteindelijk hebben ze er maar de vermelding ‘kunstuiting’ bij gezet, en ze zijn geplaatst bij kleine zandpaadjes.’

Vlakbij het Rembrandtsplein staan er nog twee, in de Bakkerstraat, voor een massagesalon. Een derde is gestolen. Het bord staat op een vreemde plek, namelijk halverwege de straat. Hier geen extra toevoeging aan het bord. Door de Bakkerstraat reed vroeger een tram, zie Wikipedia. In 1976 was dit een behoorlijk verlopen stukje stad. Daar is niet veel meer van te zien tegenwoordig.

Voetpadbord als kunstuiting
Mozaïekbord Bijlmerweide, zie het verschil in de hoofden met die in de Bakkerstraat