Grootte

Mini-dobbelsteen van een paar millimeter op straatband

Er is een probleem met het fotograferen van kleine objecten. Doe je dat van dichtbij dan is niet meer te zeggen hoe groot of het is, tenzij je er ter referentie iets naast gelegd hebt, waarvan we allemaal weten hoe groot het is. Een lucifer bijvoorbeeld, of een muntstuk. Dat werd vergeten bij deze mini-dobbelsteen, mogelijk onderdeel van een reiseditie van een spelletje. De dobbelsteen lag op een Amsterdamse hardstenen trottoirband van 25 cm breed, maar daarvan zie je hier slechts een deel, laten we voor het gemak houden op 10 cm. Dat zou betekenen dat de dobbelsteen ongeveer een halve cm groot was.

Dat is kleiner dan de exemplaren die je (vroeger althans) vaak aan de achteruitkijkspiegel in auto’s zag hangen, als een symbool om het geluk af te dwingen, net als een hoefijzer. Je zag ook regelmatig een paar mini-voetbalschoenen bungelen. Die kom je vrijwel nooit meer tegen in auto’s.