Spijker

Buitenreclame Gamma

De combinatie bouwmarkt en humoristisch bedoelde reclame is geen gelukkige. Ze slaan de plank geregeld mis. Iedereen kent wel een tamelijk mislukt tv-spotje of een irritante radioreclame.

Bouwmarkt Gamma veranderde de paal waarop de reclamezuil rust in een grote spijker, die doorloopt op de beweegbare rol van de maxiposter. Tot zover ok.

Maar waarom zit er zo’n klein mannetje met een hamer op de kop van de reuzenspijker? Hier verwacht je toch eerder een reuzenhamer die de spijker op z’n kop slaat? Maar dan de tekst op dat treurige grijze vlak: “Ik kan het”. Je krijgt medelijden met dat arme mannetje op die spijker. Als dat tenminste degene is die met ‘ik’ bedoeld wordt. Of zijn wij dat, de potentiële klanten? Dat wij sukkels wel een spijker de grond in kunnen krijgen, hoe zinloos ook. Vreemd klantbeeld heeft Gamma.

Update 18-10-2019: de televisiecommercial van de campagne ‘Ik kan het’ is anders van aard en is geslaagder dan de buitenreclame. Kleurrijker ook. Lijkt er bijna op alsof er twee bureaus aan gewerkt hebben (wat niet ondenkbaar is). Maar ook die is na één vertoning verdwenen.