Modewoord

Logo op auto Dutch homemade

Elke tijd kent zijn eigen modewoorden. Tegenwoordig lenen we daarvoor vaak woorden uit het Engels. Zoals het woord ‘premium’. Als je er op gaat letten krijgt van alles en nog wat ‘premium’ toegevoegd, zowel producten als diensten. Het is een overtreffende trap die doet denken aan Super Deluxe: premium staat voor een soort buitencategorie wat betreft kwaliteit, maar is door het alomtegenwoordige gebruik sterk aan inflatie onderhevig. Waar het eigenlijk voor staat is: ‘dit product komt met een premie’, in de zin dat premium artikelen veel duurder zijn. De homemade premium macarons worden dan ook met de auto aan huis gebracht.

Update 15-10-2019: De Balk kreeg een mooi voorbeeld toegestuurd van een product op zoek naar de legitimatie voor de (ongetwijfeld) te hoge prijs: premium ijsblokjes uit de bergen van België, met puur dubbel bevroren, UV-gefilterd water. Vooral het dubbel bevriezen van water is intrigerend, je zou zeggen dat dat alleen mogelijk is nadat het eerst is ontdooit.

Ice Cubes uit de Belgische bergen
Premium ijsblokjes