Nulpunt

Zero sign (nulpunt) op spoorwegstation van York

Dit is de Zero Post op het station van York. Het is een replica, het origineel is ooit bij een brand verloren gegaan. Wat geeft het. Het nulpunt gaf het beginpunt aan van de tien lijnen van de North Eastern Railway op het fraai gekromde station van York. Op een bepaalde manier staat dit bordje symbool voor de situatie toen en nu bij de Britse spoorwegen.

In eerste instantie werden de spoorlijnen in Groot-Brittannië door afzonderlijke maatschappijen uitgebaat. In 1948 kwam daar een eind aan met het staatsbedrijf British Railways (later British Rail), waarbij alle lijnen werden genationaliseerd.

Tussen 1994 en 1997 werden de spoorwegen onder premier Thatcher echter weer geprivatiseerd, waardoor de oude versnipperde situatie weer in ere werd hersteld. Ook de NS heeft wat lijnen in het VK via dochterbedrijf Abellio (ScotRail, Greater Anglia, Merseyrail en Northern Rail).