Gedrag

Bord ongewenst gedrag steiger De Haai in Hoorn

Van dit bord staan drie exemplaren in de buurt van een eenvoudige steiger in Hoorn, plaatselijk bekend als ‘De Haai’ (met in het gelijknamige gebouw de vereniging ‘Haai Society’, echt waar), in de wijk Visserseiland. Die borden zijn niet al bij de aanleg geplaatst: er moet een aanleiding voor zijn geweest. Het roept de vraag op of ongewenst gedrag buiten dit gebied wel is toegestaan (het antwoord is: nee, want dit is een artikel uit de APV, die voor de hele gemeente geldt). En waar zou dat gedrag precies uit hebben bestaan? Dat is nog niet zo eenvoudig te vinden, maar een nieuwsbrief ‘Waterfront’ van het Vissereiland uit 2018 meldt: “Van mei tot en met september is op warme dagen extra toezicht aan de Hoornse kust bij de Westerdijk en het Visserseiland. Vorig jaar in de zomermaanden is hiermee gestart. Bewoners en ondernemers hadden veel overlast van groepen jongeren. Dat ging om geluidsoverlast, vernielingen, parkeren op toegangswegen, rondslingerend afval.”

In de buurt van de steiger loopt een kunstroute met sculpturen langs het water. De toelatingseisen voor het plaatsen van een kunstwerk hadden wat mij betreft wel wat strenger gekund. Toch lijken de beelden geen slachtoffer te zijn worden van het ‘ongewenst gedrag’.