NAP

Peilschaal AP

Vroeger zag je deze peilschalen op meer plaatsen, de karakteristieke blauwe emaille bordjes op een paal in het water. De schaalverdeling is altijd aangepast aan de locatie, met tegenwoordig een stand ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil, NAP.

Het NAP bestaat sinds 1891 en is ontstaan uit het Amsterdams Peil, dat was gebaseerd op het gemiddelde zomervloedpeil van het IJ, gemeten in de periode 1 september 1683-1684.

De blauwe peilschalen waren er ook in de tijd van het AP al, zoals mag blijken uit bovenstaande versie die in het Zuiderzeemuseum te vinden is. Interessant hoe er van ‘AP’ een soort logo is gemaakt, dat bovendien vrij modern aandoet.

Peilschaal waterschap Rijnland in Overveen
Peilschaal waterschap Rijnland in Overveen

Op de plek van deze foto, een plantsoen in Overveen, is de waterstand (na een natte periode) 70 cm ónder NAP. Opmerkelijk, omdat we ons hier aan de voet van de duinen bevinden.

Het lijkt er niet op dat de mensen van het hoogheemraadschap regelmatig langs de meters gaan om de waterstand te noteren (het zou kunnen). Toch zijn de peilschalen een onmisbaar onderdeel van ons stadsmeubilair geworden, omdat je op die manier meekrijgt dat je je op veel plaatsen onder zeeniveau bevindt. Aan zo’n eenvoudige meter kan ook niet veel kapot.

Ze worden nog steeds gemaakt door de specialist in emaille borden en peilschalen, Langcat. Soms staat het logo van de firma op het bordje, inderdaad, een lange kat.

Langcat emaille
Langcat emaille