Richting

Hotel Wapen van Enkhuizen

Het wapen van Scheveningen uit 1984 is een gespiegelde versie van dat van Enkhuizen. Niet dat Scheveningen een stadswapen nodig had, het is altijd een onderdeel van Den Haag geweest. In die versie zwemmen drie haringen voor de toeschouwer naar links (en dan hebben we het verder niet over het vroegere logo van de AIVD, waarop drie vissen een net in zwemmen, het spreekwoordelijke ‘sleepnet’ uiteraard).

De drie haringen worden behalve door de gemeente volop gebruikt door tal van ondernemers, zoals bovenstaand in het logo van hotel ‘Het Wapen van Enkhuizen’, waarin de middelste vis als kwinkslag de andere kant op zwemt. De drie gekroonde haringen in het wapen zwommen echter voor 1816 (voor de kijker) nog naar links. Dat is te zien op gebouwen van voor die tijd, zoals de Drommedaris, Koepoort of het stadhuis.

Stadhuis met wapen
Stadhuis – Stedenmaagd met wapen – twee sterren en kroontjes

Je zou misschien denken dat een wapen een vaststaand gegeven is, maar ook in die oude versie komen verschillen voor – met twee sterren tussen de vissen, maar ook met drie sterren, of wel of geen kroontjes op de koppen. Dit valt onder de noemer artistieke vrijheid.

Drommedaris Enkhuizen
Drommedaris, stedenmaagd met wapen – drie sterren, geen kroontjes

Wat dan weer niet helpt is dat je op het internet regelmatig gespiegelde foto’s tegenkomt, waardoor je niet meer weet waar je welke versie je kijkt. En dan heeft De Rijp ook nog twee haringen in het wapen, maar dat is omdat het een minder belangrijke haringstad was.

(Wie meer wil weten over het wapen en de drie haringen kan terecht bij de publicatie ‘Het geheim van de drie haringen’ geschreven en uitgegeven door Walter Haentjens.)

Haringen op oude gevelsteen, sterretje op de kop

Recentelijk werd bovenstaande gevelsteen aangetroffen tussen twee huizen, waarop de drie vissen ook naar links zwemmen. Dat betekent dat deze steen van voor 1816 moet zijn (inderdaad, ruim zelfs: van 1650). Er zijn wat nieuwe bakstenen gemetseld om de steen op te zetten, een paar dunne ijzerdraadjes zijn ervoor gespannen. Als dat maar goed gaat.