Gevolgd

Wifi-tracking door de NS op Amsterdam Centraal

Een kleine sticker op de zijkant van de lift op het perron is het enige dat verraadt dat de NS je volgt, althans als je een mobiele telefoon bij je hebt. Het zal niet veel mensen opvallen. Het vermoeden is dat de wifi tracking plaatsvindt om inzicht te krijgen in de passagiersbewegingen op het perron, maar zeker is dat allerminst, want dat zou ook kunnen met behulp van de camera’s. Recentelijk werd gemeld dat de NS wifi-tracking wil uitbreiden om je te helpen een zitplaats te vinden. En wie nu denkt wifi uit te zullen zetten op zijn toestel – die komt bedrogen uit, want ook zonder dat je wifi hebt ingeschakeld kan je toestel gevolgd worden. Het is niet transparant wat de NS met de data doet en het is evenmin duidelijk of dit wel volgens de privacyregels gebeurt. Het zijn van die geniepigheden waarvan je niet wilt dat een bedrijf die zonder je uitdrukkelijke toestemming uitvoert.