Stenenritueel

Herdenkingsmonument 92 vermoorde verzetstrijders

In de duinen staan op verschillende plaatsen gedenktekens voor de daar vermoorde verzetstrijders tijdens WO II. De Balk komt al tientallen jaren regelmatig langs deze plekken en er liggen altijd stenen op. Het zijn er de afgelopen jaren aanzienlijk meer dan vroeger. Misschien werden ze in het verleden vaker verwijderd? Het kan zijn dat er meer mensen stenen zijn gaan leggen, maar het is ook goed voorstelbaar dat het moeilijker wordt gevonden om eerder gelegde stenen weg te halen. Maar er is uiteraard een grens aan de hoeveelheid stenen (en dennenappels) die je erop kunt leggen. Misschien is het een idee dat iemand ze na een storm een keer weghaalt? Dan is er een goed excuus en hoeft niemand zich bezwaard te voelen.

In de Joodse cultuur werden stenen gebruikt om graven in de woestijn zichtbaar te houden. Iedereen die het graf passeert legt er een steen bij. Nu nog zie je stenen op graven en monumenten, als teken dat er iemand was.”Liesbeth blogt

Een jaar later herbezocht

Update 3 maart 2021: Naast stenen en dennenappels worden nu ook takken toegevoegd. Het kan dus nog een etage hoger. Sommige stenen van een jaar terug liggen er nog tussen.

Stenenritueel in 2021 opnieuw gefotografeerd