Fossielvrije vitrine openbaart gat naar het verleden

Teylers Museum in Haarlem
Fossielvitrine Teylers Museum
Fossielvitrine Teylers Museum

In het Teylers Museum werden de vitrines met fossielen gerenoveerd. Daarbij komen soms onverwachte zaken aan het licht. Zo was in onderstaande vitrine te weinig ruimte voor het object, waardoor de maker zich genoodzaakt zag een gat in de achterwand te maken. Het leuke is dat deze het gat van naam en datum heeft voorzien: H. van Leeuwen, 20 februari 1885 (met een interessante, bijna wiskundige notatie: 2m, 20 dg).

Het doet denken aan de getallen in potlood die je op muren kunt tegenkomen als je (in wat oudere huizen) het behang van de muren haalt. Timmerlieden hebben de gewoonte berekeningen of afmetingen met een dik rood potlood (dat je achter je oor kan dragen) op de muur te schrijven. Een boodschap op de muur achterlaten voor toekomstige bewoners kan natuurlijk altijd. Of de boodschap “gezien, niet mooi” gericht aan de stukadoor.

Tekst op muur
Boodschap van inspecteur met rood vetkrijt op de muur geschreven