Fabelachtige raamreclame

Raam P.G. Fabel, Begijnhof 2 Haarlem

Op het Begijnhof in Haarlem zit al geruime tijd de firma P. G. Fabel. In de adresboeken van Haarlem (te vinden in het Noord-Hollands Archief) staat het expeditiebedrijf (als Centraal Bestelhuis) in elk geval al sinds 1935 genoemd. Het had toen telefoonnummer 10357 en dat nummer heeft het lang gehouden.

Waarschijnlijk stamt de oorspronkelijke raamreclame nog uit die begintijd. In de jaren 70 en 80 werden lichtbakken aan twee kettingen populair, die achter de winkelruit konden worden gehangen. De bak die onder de oorspronkelijke reclame is aangebracht is waarschijnlijk een jaar of vijftig jonger, maar ziet er veel aftandser uit. Dat komt door de vergeling, maar ook het goedkope gebruik van plakletters en -cijfers. De bak is mogelijk opgehangen vanwege het gewijzigde telefoonnummer destijds, maar dat is sinds operatie Decibel in 1995 niet meer geldig (het is nu 5320945).

Terwijl er al een prima logo was uit de begintijd, is op de bak in rood een nieuwe versie geplaatst, dat merkwaardig hoog is gepositioneerd en iets weg heeft van een gestyleerde handtekening (met een punt erachter). Het icoontje met de telefoon lijkt later te zijn aangebracht (want ziet er nog verrassend wit uit).

1966: Een dagelijkse Autodienst tussen Amsterdam en Haarlem

Advertentie P.G. Fabel
Advertentie in adresboek Haarlem uit 1966