Gênante namaak of charmante nep?

Parkeerbordje op grijze muur bevestigd

Aan een grijze muur zit een Frans bordje ‘stationnement genant’ bevestigd. De Balk wil weten: is dit een authentiek bordje of een fake, gekocht in een cadeauwinkel met namaakbordjes? Dat zou wel een beetje gênant zijn.

Stationnement gênant
Officieel Frans bordje Stationnement gênant

Bordjes met deze tekst worden in Frankrijk inderdaad gebruikt. Meestal is het gewoon verboden te parkeren (stationnement interdit), maar ook hinderlijk (gênant) komt voor en kan beboet worden (wat overigens regelmatig tot discussie leidt). In het Frans hoort er een dakje op de e te staan, maar in kapitalen geschreven wordt dat vaak weggelaten. Iets wat de Fransen echter niet snel zullen doen is het schrijven van ‘code route’, want het is ‘code de la route’ en dat luistert nauw in het Frans. De Balk heeft online geen enkel ander bord gevonden waar dit ook zo geschreven stond.

Artikel R37.1 van de verkeerswet is inmiddels vervangen door R417 bis, dus een bordje van vroeger zou het oude artikel nog kunnen vermelden (en dat komt best vaak voor, de bordjes worden uit geldgebrek vaak niet vervangen). Het materiaal van dit bordje ziet er echter niet erg oud uit. De opmaak en spatiëring van het bordje ogen merkwaardig, maar dat hoeft niet meteen in de richting van namaak te wijzen.

De Balk ging (met name door de gemaakte taalfout) uit van namaak, tot onderstaand bericht na bijna twee jaar werd ontvangen. Het bord zal waarschijnlijk niet door de gebruikelijke leveranciers gemaakt zijn.

Eén reactie op “Gênante namaak of charmante nep?”

  1. Ik herken het exacte bordje op de foto. Het hangt namelijk aan het huis van mijn vader. Ik kan u meedelen dat het geen gênante namaak of charmante nep betreft maar een authentiek verkeersbord. Mijn vader heeft het in de jaren 90 uit een stadsvernieuwingswijk in Parijs ontvreemd. Het was van de paal waar het aanhing afgevallen, wellicht met een kleine helpende hand van mijn vader. Dit alles tot groot ongenoegen van mijn moeder. Hij heeft het meegenomen naar Nederland en als grapje aan zijn huis opgehangen. Overigens sorteert het weinig effect.