Modderschuit kroonjuweel

Bordjes huisnummer 34

Een bijzonder vervallen pand: hier lijkt al decennia lang niemand meer naar te hebben omgekeken. Achter de ramen ligt de rommel hoog opgetast, er zitten grote gaten in het houtwerk. Kortom, een bouwval. Maar het huisnummerbordje 34 is er alleen maar mooier op geworden. Deze twee emaille plaatjes hebben een welhaast statige uitstraling. De cijfers hebben wat weg van het lettertype Gill, maar zijn langgerekter.

Recentelijk een huisnummerbordje laten maken in emaille: niet bepaald goedkoop (50 euro voor een bordje van 7 cm breed) en zelfs bij Alfons de Letter (Singel, Amsterdam) was het aantal mooie schreeflozen vrij beperkt. Emaille bordjes zijn erg kwetsbaar bij de openingen voor de schroeven is gebleken, en aan de randen. Daar wordt het emaille dunner en de spanning op het materiaal groter, waardoor het er makkelijk af springt.