De sleutel tot de post

Postbus GR VI met sleutels in Chorleywood

Een zeldzaam verschijnsel dat werd tegengekomen in Chorleywood (Hertfordshire, VK): de postophaler heeft de sleutels in een rode brievenbus laten zitten. De volgende dag opnieuw langs dit punt gekomen en ja, de sleutels zaten er nog gewoon in.

Dit is overigens een zogenaamde GR VI post box, stammend uit de tijd dat George VI koning van Engeland was (1936-1952). Uit de letters op de brievenbussen kun je altijd opmaken uit welke periode ze komen:

  • VR – Queen Victoria (1853-1901)
  • ER VII – Edward VII (1901-1910)
  • GR – George V (1910-1936)
  • ER VIII – Edward VIII (20 januari 1936 – 11 december 1936)
  • GR VI – George VI (1936-1952)
  • ER II – Elizabeth II (1952-heden)

Met deze kennis gewapend wordt het een uitdaging om de oudste te vinden, de bussen met VR uit de tijd van koningin Victoria. De R staat overigens voor het Latijnse Rex (koning) of Regina (koningin). Die oude bussen zijn er nog in voldoende mate. Hier is een voorbeeld uit Suffolk:

VR Post box met (voorheen) postzegelautomaat
VR Post box met (voorheen) postzegelautomaat