Tegelfaçade luchtkasteel

Te koop: facade

Dit was ooit een trotse gevel voorzien van azulegos, de Portugese siertegels met fraaie geometrische patronen. Hier en daar ontbreken er wat. Niet verwonderlijk, want het gaat hier om een bouwval die desondanks te koop staat. Er wordt niet teveel moeite voor gedaan, een eenvoudig wit plakkaat met ‘Vende’ en een telefoonnummer volstaan. Met dit pand kan je als makelaar namelijk geen goede sier maken: je koopt namelijk alleen de vervallen façade. Daarachter is slechts buitenlucht, bewijst een snelle blik op het raam.

Gevel met tegeltjes
Intrigerende samenstelling van luiken bij deze bouwval op zowel de 1e als 2e etage

Een volgend pand is te gevaarlijk om te betreden, volgens het bord met de waarschuwing (aviso) achter een van de ramen. Wat hier opvalt zijn de luiken waarmee de ramen zijn afgedekt. Dat is een mooi samenspel van planken op de tweede etage. Eronder zit nog een afdakje van pannen dat op de dakgoot uitkomt. Zou deze etage misschien later zijn toegevoegd?

(Beide gevels gefotografeerd in Porto, 2014)