Handgezaagde cijfers en verticale belettering

Handgezaagd jaartal op de Dijkweg in Andijk (waterfabriek PWN).

Op 2 mei 1968 werd de eerste waterwinfabriek in Andijk door prins Claus geopend. Bij de poort op de Dijkweg staat een flink bord met het jaartal in uitgezaagde cijfers. Zou dat hier al in 1968 zijn geplaatst?

Het wordt na een zoektocht in de krantenarchieven niet duidelijk, de foto’s van die dag tonen Claus in een bootje. De letters zijn wel duidelijk met de hand gezaagd, dat zou nu waarschijnlijk met een (digitale) frees worden gedaan. Voor de zekerheid heeft de 1 een extra brede voet gekregen. Hierdoor is er wat teveel ruimte ontstaan tussen de 1 en de 9. Een ruw stuk hout houdt het geheel overeind, met een extra schroef door de 9 en de 6.

Het water uit het IJsselmeer wordt in Andijk voorbehandeld en dan met een pijpleiding naar Castricum gepompt, waar het in de duinen wordt geïnfiltreerd en vervolgens door een fabriek in Heemskerk wordt nagezuiverd. Hiermee wordt heel Noord-Holland van water voorzien, met uitzondering van Amsterdam. Alle huizen in Andijk werden overigens in 1916 nog verplaatst nadat de dijk bijna was doorgebroken na een storm.

Verticale onleesbaarheid

Verticale belettering
Verticale belettering

Deze ingang had voorheen twee palen, met daarop de tekst ‘Melden Dijkweg 1’. Het duurde wel even voor je de tekst had ontcijferd. Je zou ook ‘Meiden’ kunnen lezen, alsof het kapitalen waren (was wel leuker geweest). Verticaal lezen is bijzonder lastig, omdat je geen woordbeeld kunt vormen, je ziet alleen losse letters. Alleen met een afkorting zoals S.O.S. lukt het nog wel.