18 varianten uit de automaat

Bedieningspaneel drankenautomaat op perron Portugal

In zuidelijke landen staan op veel stations automaten met warme dranken. In Italië kostte een espresso uit zo’n apparaat (een paar jaar geleden) slechts 60 eurocent. Bij ons staan automaten met gekoelde blikjes/flesjes; je zou verwachten dat het andersom zou zijn: in onze koude winter een warme drank, in het zuiden in de hete zomer een gekoelde. Maar nee.

Nog nooit iemand een espresso uit zo’n automaat zien halen, waarom zou je, als je een echte koffie op praktisch elke straathoek kunt krijgen? Je kunt aannemen dat alle ingrediënten in de automaat in poedervorm zijn, waarover heet water wordt gegoten. Bij de automaat op de foto (Portugal) is het mogelijk om alleen (warme) melk te bestellen, die zal bestaan uit melkpoeder met heet water. Lekker! Wie dat wil moet dan niet ‘leite’ bestellen, maar een ‘copo’… verwarrend allemaal, 18 varianten op een automaat. Keuzestress! Ze staan min of meer in de volgorde van meest naar minst besteld. Aangenomen mag worden dat in alle varianten suiker zit in Portugal (met uitzondering van warm water, maar waarom zou je dat bestellen?). Maar even een opsomming:

café curto = espresso
descafeinado = cafeïnevrije espresso
chocolate = chocolade (zonder melk)
café cheio = koffie met extra water (tot de rand gevuld)
leite = koffie met melk
chocolate concentrado = chocolade met minder water
garoto = kinderkoffie (50% koffie, 50% melk)
leite com café = melk met een klein beetje koffie
chocolate com leite = chocolade met melk
galão = latte (koffie met extra melk)
cappuccino baunilha = vanille cappuccino
copo = (kopje) warme melk
agua quente = warm water

Er zitten dus waarschijnlijk maar vijf poeders in de machine: koffie, cafeïnevrije koffie, chocolade, melk en koffie met vanillesmaak. Wellicht dat sommige combinaties zelfs al kant-en-klaar gemixt met suiker in de machine zitten. In de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van het aanpassen van de hoeveelheid melk en/of water. In feite heb je dan aan die vijf ingrediënten genoeg.