Wet van de remmende voorsprong

Bordje Marineterrein Amsterdam 003 A

In de oude gebouwen van het Marineterrein in Amsterdam zijn tegenwoordig start-ups gevestigd. Het gebied profileert zich graag als innovatief testgebied en living lab. Alle gebouwen hebben nummers gekregen van drie cijfers (op de toekomst voorbereid, nietwaar). Dat betekent niet dat het ook de adressen zijn. Gebouw 003 is bijvoorbeeld weer onderverdeeld in letters, A t/m H. Dan krijg je als adres: Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, gebouw 003 A, 1018 JA Amsterdam.

Dit had vooruitstrevend in één keer Marineterrein 003 A kunnen zijn. Voor de naambordjes heeft men graveerwerk toegepast. Degelijke oldskool uitvoering, maar is het toekomstbestendig? Het is niet te verwachten dat de start-ups (met namen als SPOOK) hier tot in lengte van dagen zullen zitten. Gaat er eentje af of komt er eentje bij betekent dat een heel nieuw bord graveren. Te voorzien valt dat er dan plaatjes overheen zullen worden geplakt. Alle bedrijven hebben gezamenlijk één ouderwetse deurbel, die scheef op het paneel zit. Maar bij wie bel je dan aan?

Er zijn op het terrein wel meer interessante tegenstijdigheden te vinden. Zo hebben ze lelijke zwarte zuilen met beeldschermen op de kop getikt, die via kabelgoten over de straat van stroom worden voorzien. Deze grafzerken tonen echter louter foutmeldingen. Pension Homeland heeft een (tijdelijk?) hek geplaatst, waardoor dit scherm niet meer toegankelijk is:

Marineterrein Amsterdam
Grafsteenzuil in plantsoen Marineterrein

En passant hebben ze daarmee ook het (dubbele) bordje van collega Kanteen25 onleesbaar gemaakt (dat krijg je dan, dat bedrijven zich gaan noemen naar het gebouwnummer, maar natuurlijk zonder de voorloopnul). Misschien was dat ook de bedoeling. Concurrentie op achterstand zetten is tenslotte van alle tijden.

Bordje Kanteen25 achter hekwek
Bordje Kanteen25 achter hekwerk