Tegelprint veroorzaakt woordbreuk

Boot te koop

Wie een tekst wil printen die groter is dan de printer toestaat, zoekt zijn heil wellicht in het verdelen van de tekst over meerdere pagina’s, tiling (tegelen) heet dit verschijnsel. Veel printers kunnen dit automatisch en waarschijnlijk is dat ook met ‘te koop’ op de foto hierboven gebeurd. Uitgeprint op drie velletjes A4, zo te zien. Alleen gaat hierbij dan wel de oorspronkelijke spatiëring goeddeels verloren. Die zul je zelf achteraf moeten herstellen door het papier bij te snijden. Want anders loop je het risico dat je tekst in het voorbijgaan wordt gelezen als te-ko-op. En het verkopen van een visserskotter verbouwd tot partyschip is toch al niet eenvoudig.

Het belang van spatiëring

Toen de scholen eerder dit jaar werden gesloten tijdens de pandemie hingen leraren spreuken als ‘We missen jullie’ achter de ramen van de lokalen. Daarvoor haalden ze gekleurde vellen uit de kast en drukten daarop steeds één letter af, in het midden van het vel. Dat wordt ook wel monospacing (of monospatiëring) genoemd, ongeacht de letterbreedte een gelijke spatiëring tussen letters hanteren. Aardig in dit verband is dat kinderen juist leren lezen dankzij spatiëring en het ontstaan van een woordbeeld. Hierdoor worden woorden sneller herkend, als een plaatje. Dit werkt zelfs zo sterk dat als je woorden horizontaal doormidden snijdt en de helft weghaalt, je de tekst (als geoefende lezer) doorgaans nog steeds kunt lezen. Het ontbrekende deel wordt door de hersenen aangevuld.

Voorbeeld monospatiëring.
Wordt bij code gebruikt.
Leest een stuk minder prettig.
Niet voor lopende tekst bedoeld.