Is dat een vraag: dat is de vraag

Bordje in Stavoren

Een kort en tamelijk saai straatje in Stavoren. Stenig en weinig ruimte om snelheid te maken. Veel verkeer komt er niet. Toch hebben bewoners zich genoodzaakt gevoeld op enig moment (aan de groene aanslag te zien alweer even geleden) een bordje te plaatsen met een boodschap over de snelheid. Alleen is de tekst niet zo duidelijk. Die houdt namelijk de volgorde van een vraag aan: is hier 15 km te snel? Dat is inderdaad de vraag. 15 km is namelijk best wel langzaam, ook voor brommers.

Bedankt dat je langzamer leest!
Langzamer dan wat?

Het deed denken aan een ander bord. Dat hangt onder een verkeersbord met een aangegeven maximumsnelheid van 30 km, de gebruikelijke snelheid op woonerven. Maar het groene bord bedankt de verkeersdeelnemers, in de vorm van een tekstballonnetje, voor het ‘langzamer rijden’. Langzamer dan 30? Dat doen ze echter allerminst, er wordt hier door auto’s (en misschien ook brommers) gewoonlijk 50 km en meer gereden. Een flitspaal is misschien minder vriendelijk, maar wel effectiever.