Baksteenmuur metselpatroon

Baksteenpatronen muur monument

Een muur van een historisch pand kan een verrassende samenstelling aan bakstenen bevatten. Hoe deze muur precies tot stand is gekomen is niet duidelijk, wellicht dat er nogal eens verbouwd is in het verleden. Een andere mogelijkheid is dat de muur is opgebouwd met restanten van een eerdere versie. De meeste stenen in deze vierdeling zijn behoorlijk oud. Ook zijn er reparaties van scheuren uitgevoerd. Hoe zouden de twee gele Friese waalformaat stenen in het nieuwere gedeelte terecht zijn gekomen, zou dat bewust gedaan zijn? Dat stuk is in een ongelijkmatig verband gemetseld. Ook de bedoeling van de grotere blokken is vaag, dienen deze ter versteviging van de constructie? Er zullen geen balken op rusten, blijkt uit de muurankers op andere plekken.