Luchtreis wordt boom fataal

Boomverplaatsing

Onlangs werd opnieuw de jaarlijkse Boomverplaatsdag gehouden. Daar werd weinig ruchtbaarheid aan gegeven, wat direct te maken heeft met eerder geconstateerde misstanden in de boommobiliteitssector.

Zoals ook deze foto aan het licht brengt, vergeten de boomverplaatsers nogal eens de boomwortels mee te verhuizen. Arie Boomsma (van bomenrooierij Boomsma) heeft hier wel een verklaring voor: “Kijk, veel van die jongens zijn in feite omgeschoolde houthakkers. Het wortelgebied is een onontgonnen terrein voor ze. Die staan bij elke klus meteen klaar met de kettingzaag. Voor je het weet, hebben ze de boom al los en zie de boel dan nog maar eens aan elkaar te krijgen. Ze zetten de boom nog wel op zijn nieuwe plaats, maar dat gaat natuurlijk niet lang goed.”

Op de vraag waarom er geen nieuwe bomen worden aangeplant voor de verloren gegane exemplaren, zegt Boomsma: “Jonge bomen neerzetten is een linke boel, die gaan groeien, krijgen meer bladeren en dat roept vanzelf weerstand bij de omwonenden op. We houden het overal eigenlijk liefst zo kaal mogelijk, dat voorkomt eigen richting. We willen niet dat mensen zelf aan de slag gaan met van die snoeischaren uit het tuincentrum. Levensgevaarlijk!”