Onregelmatigheden aangetroffen

Bordje 'Onregelmatigheden in de vloer'

De taal zit vol met subtiliteiten die in geen enkel lesboek te vinden zijn. Zo kun je een huis schilderen of verven, dat maakt niet zoveel uit, maar je haren kun je alleen verven, niet schilderen. Je kunt er eventueel wel je huis mee schilderen, als je van de haren een kwast maakt.

De Balk komt geregeld bordjes met interessante boodschappen tegen, zoals de afgebeelde waarschuwing bij de zij-ingang van café/restaurant Van Bleiswijk.

Op de een of andere manier bleef het oog haken (figuurlijk dan natuurlijk) aan die onregelmatigheden in de vloer. Het zal waarschijnlijk om een houten vloer gaan. Die is gevoelig voor vocht en dan is de regelmaat er al snel uit na een lekkage. Dat vraagt om maatregelen. De toevoeging van ‘behoorlijke’ maakt nieuwsgierig hoe erg het precies is gesteld met de vloer, misschien ligt die schots en scheef.

Om te spreken van onregelmatigheden als het om een vloer gaat is wat ongebruikelijk en hoe ontregelend de situatie ook is, het hoeft nog niet meteen te betekenen dat de vloer gevaarlijk is. Bij omhoogspringende planken is dat wel het geval, maar dan zal er eerder sprake zijn van oneffenheden.

Bij onregelmatigheden denk je eerder aan fouten die worden aangetroffen in een boekhouding, zaken die niet volgens de regels verlopen. De vloer kan natuurlijk een zooitje ongeregeld zijn geworden. Maar dan kun je weer niet spreken van ongeregeldheden, dat zou wat worden. Dat woord werd vroeger vaak gebruikt voor onlusten, tegenwoordig grijpt men wat sneller naar het woord rellen.

Ongeregeldheden, onlusten of rellen: die breken altijd uit. Het zijn net besmettelijke ziekten. Alsof ze in een kooi gevangen werden gehouden en iemand vergeten is de deur achter zich dicht te doen. Zoals met chimpansees in de dierentuin, of nertsen bij de fokker. Maar hier dwalen we af, beste lezers. Het is een ongeschreven regel dat er helaas geen lusten uitbreken, of geregeldheden.

‘Helaas door lekkage’ is ook een interessante constructie. Helaas was lekkage de schuldige, ze hadden véél liever de hoge hakken van de barjuffouw de schuld gegeven, maar ja, dat klopte niet met het patroon van de aangetroffen onregelmatigheden.