Slagboomtekst snelleestest

Teksten op slagboom bij parkeerterrein

Een slagboom moet open of dicht zijn. Op deze slagboom staat op elk wit en rood vlak een tekst. Als het in de bedoeling ligt dat de automobilist die voor de gesloten boom staat eerst de inhoud tot zich neemt, dan is het zaak dat deze snel kan lezen (of enige tijd blijft staan) voordat de slagboom open gaat en de teksten in de lucht verdwijnen. Dat lezen zal voor veel mensen toch al niet meevallen, want de teksten staan in elk geval op motorkapafstand (bij bepaalde suffe auto’s zal de tekst zelfs ónder het niveau van de motorkap zitten).

Het helpt in zulke gevallen als de tekst (net als op verkeersborden) kort gehouden wordt (‘stop’) en door iedereen snel te begrijpen is. Maar hier moet je in sneltreinvaart allerlei zaken doorgronden:

  • Je moet met je pinpas registreren (heb je die niet bij je, of doe je alles mobiel: jammer; tamelijk vergaand ook, voor een parkeerterrein);
  • De tijd stopt na betaling bij uitrijden (dit moet nog wetenschappelijk bewezen worden);
  • Maar ben je gast van de Mastenbar dan is P(arkeren) gratis – daar afwaarderen (afwaarderen? had je dan al opgewaardeerd?);
  • Gelukkig: het eerste uur is gratis.

Dit is best veel informatie voor een slagboom, al dan niet in kapitalen. Bij het verlaten van het parkeerterrein wordt je als bezoeker nogmaals met een batterij teksten geconfronteerd (van soortgelijke aard). De parkeerautomaat zelf heeft zelfs een A4’tje vol instructies opgeplakt gekregen.