Zinkbuisboom

Zinkbuisboom

Dit is het verhaal van een dappere boom. Men neme een kaal Hollands polderlandschap, voorzien van rechte sloten en akkerland. Zet verderop alvast wat oprukkende nieuwbouw. Laat voor de waterleiding een zinkbuis door de bodem van de sloot lopen en zet een holle paal op de kant, waaraan het karakteristieke gele Z-bord wordt bevestigd (tweemaal zelfs, je moet het van beide kanten goed kunnen zien).

Maar dan, van alle mogelijke plekken, kiest een boompje juist die holle buis uit om doorheen te groeien. Verder staan er geen bomen langs het water, omdat de kant regelmatig wordt gemaaid. De holle ijzeren paal biedt het boompje weliswaar bescherming tegen de maaimachines, maar veel groter zal het er niet in kunnen worden.

Zodra de buis volledig is gevuld zal de groei stoppen. Het is dus zowel zijn redding als uiteindelijk zijn einde. De enige mogelijkheid hoe het boompje zich daar heeft kunnen vestigen is dat het zaadje al precies op die plek in de grond zat waar de paal werd geslagen, of dat het zaadje in de holle buis terecht is gekomen. In beide gevallen een mirakel, want zie maar eens door een donkere anderhalve meter buis te groeien. En toch is dat gelukt, waardoor er nu een boompje langs de kant staat dat geen planoloog had kunnen voorzien. Een zinkbuisboom.

Update april 2021: de boom is verwijderd. Paste niet binnen de bestaande beleidskaders. Het kan natuurlijk ook een grote tak zijn geweest die eindelijk eens uit de buis is gehaald.