De pakketbezorger klopt altijd tweemaal

Deurklopper in de vorm van een hand

In nummer 8 van De Balk (voorjaar 2021) komen in het reisverhaal over Madeira deurkloppers voor in de vorm van een hand, waarbij de ring steeds om een andere vinger zit. Dergelijke deurkloppers zijn ook in de eigen omgeving te vinden, in dit geval een linkerhand met de ring om de ringvinger (variatie in de positie van de ring werd hier nog niet ontdekt, katholieken dragen de trouwring overigens aan de linker ringvinger). Om de pols van dit handje zit ook nog een aardige mouw.

De pakketbezorger van PostNL gebruikt bij het redactielokaal altijd steevast tweemaal hardhandig de klopper, terwijl er ook een trekbel aanwezig is. Die heeft niet de vorm van een hand, maar dit type is wel te vinden. Omdat het misschien wat vreemd over zou komen om aan een hand te trekken, houdt de hand een stok vast met twee bolvormige uiteinden, waarachter je twee tot vier vingers kunt haken.

Trekbel met hand
Trekbel met hand

Doorgaans bevindt het mechanische gedeelte van een trekbel zich binnenshuis, dat is een stuk minder kwetsbaar dan buiten. Maar er zijn versies te vinden waarbij een deel van het mechaniek buiten zit, zoals bij dit exemplaar:

Trekbel met deel mechaniek buiten
Trekbel met deel mechaniek buiten

Een aardige variatie op de deurklopper is deze specht die op de deur roffelt. De meeste kloppers kloppen neerwaarts gericht, maar de specht vormt daarop een uitzondering.

Specht als deurklopper
Specht als deurklopper

Geen vogel als deurklopper? De snuit van een dolfijn klinkt waarschijnlijk even hard…

Dolfijn als deurklopper
Dolfijn als deurklopper