Traploos buitengaats

Treden in de muur aan de Wierdijk

In de muur langs de Wierdijk zit een stalen trap. Althans, aan de stadskant zitten twee treden die zo te zien ook nog wel eens gebruikt worden, misschien door kinderen die even over de rand willen kijken. Aan de bovenkant zijn de stenen meer beschadigd dan elders. Net over de rand zit aan de buitenkant nog één trede, maar daar blijft het dan ook bij, daaronder is de muur kaal. Het zou kunnen dat er vroeger wel treden aan deze kant van de muur hebben gezeten, maar daar lijkt het niet op. Dat roept de vraag op waar deze trap voor bedoeld was, in ieder geval niet om van buitenaf de muur te kunnen beklimmen. Maar in de tijd dat hier nog sprake was van een zee met getijden zullen de treden mogelijk gebruikt zijn om vanuit de stad over de muur aan boord of op een steiger te klimmen.

Buitenzijde van de muur aan de Wierdijk
Buitenzijde van de muur aan de Wierdijk