Glasvezelkabel oranjekoorts

Glasvezeldraad tussen de klinkers

Nee, hier komt geen wortel tussen de klinkers omhoog schieten. Het is het uiteinde van een glasvezelkabel. Die zijn nou eenmaal vaak oranje (ook wel gifgroen), misschien om op te vallen als nieuwkomer tussen al die andere kabels en leidingen in de grond*.

In eerste instantie werden buitenwijken en nieuwbouw van glasvezel voorzien, maar inmiddels worden ook oude binnensteden opgebroken. In de smalle straatjes van een historisch centrum is de aanleg echter tamelijk gecompliceerd en dan met name het laatste stukje. Daarom steken de kabels in dit straatje bij de meeste voordeuren nog uit de straat omhoog. Zo kunnen ze wat makkelijker worden gevonden. Maar misschien zien de meeste bewoners een glasvezelaansluiting helemaal niet zitten, of maken ze zich zorgen over het feit dat hun zorgvuldig aangelegde stoepje open moet. Intussen zijn er slechts bij een paar deuren geen wortels te vinden, wat de straat onbedoeld in een soort oranjestemming brengt.

*) De meest voorkomende andere kabels/buizen in de grond hebben de volgende kleuren (voorzover nog herkenbaar): rood en grijs voor elektra (hoog- danwel laagspanning), geel voor gas, (licht)groen voor kabeltv (coax), (donker)groen voor telecom en blauw voor water.