Teller op ongewone hoogte

Fietsteller Cycledata amsterdam

In Amsterdam hangen op verschillende plaatsen apparaten om de verkeersdrukte te meten.

De fietsteller ‘Signum’ van Cycledata is daar een voorbeeld van. Wie de QR-code op het apparaat scant komt op de website fietsteller.com waar men zich haast uit te leggen dat dit geen camera is en er geen privacygevoelige data worden verzameld. Toch oogt de behuizing teller echter enigszins als een… oude filmcamera.

Maar wat opvallender is: het apparaat hangt op ooghoogte, daarom kon het zo van dichtbij worden gefotografeerd. Dat is in Amsterdam best gewaagd, want vernieling ligt altijd op de loer, al was het maar met een sticker op het oog.

Anders dan de naam doet vermoeden telt het ding alles wat langs komt (op deze plek rijden ook in beperkte mate auto’s) en meet daarvan het aantal en de snelheid. De Balk’s OV-fiets is door deze teller bij het Amsterdamse Bos waarschijnlijk meerdere keren in de telling opgenomen.

Dicht oog fietsteller Rembrandtpark Amsterdam
Dicht oog fietsteller Rembrandtpark Amsterdam

Update juli 2022: Waarvoor werd gevreesd is gebeurd in het Rembrandtpark in Amsterdam: het oog is met meerdere kleuren dichtgespoten. Dit punt is even uitgeteld.