Trotterbord ankerpin

Duurzaam label

De gemeente Amsterdam plaatste deze zomer bij de hoofdingangen van het Vondelpark XL-formaat posterborden, van hetzelfde type dat ook bij de verkiezingen gebruikt wordt, de zogeheten Trotters. Die staan buiten de verkiezingen toch maar stof te vergaren.

Op de borden werden bezoekers welkom geheten en gevraagd hun afval in de bakken te deponeren. Het zwerfafval is al vele jaren een groot probleem in het park, vooral op mooie dagen wanneer het druk is. Dan kleuren de grasvelden nauwelijks nog groen.

Het bord stond zo hoog op een zuil dat het onbereikbaar was voor vandalen en graffitispuiters en was dermate groot dat de boodschap moeilijk te missen viel. Eigenlijk maakt alles wat afval betreft het park er niet mooier op, of het nu gaat om de borden, de bakken of het afval zelf.

Zo’n Trotterbord wordt aan de zuil verankerd met een zware pin, waaraan een relatief klein hangslotje is bevestigd. Of is dat om te voorkomen dat iemand er met het label ‘sustainable’ vandoor zou gaan? Maar wat is hier eigenlijk duurzaam, het materiaal van de zuil, pvc? Het idee achter de zuil? De boodschap van de poster? Het hangslot?