In een dode hoek gestickerd

Dode hoek stickers

Kort achter elkaar werden twee Franstalige dodehoekstickers aangetroffen, eerst op een Nederlandse vrachtwagen en daarna een camper.

Deze sticker is in Frankrijk verplicht gesteld, althans voor voertuigen boven 3500 kg. Campers behoren daar ook toe, de afbeelding op de sticker is daar zelfs op aangepast. Het deed denken aan vroeger tijden toen het Frans nog de tweede taal in Nederland was. Zo waren teksten van de posterijen nog tot in de jaren 70 van de vorige eeuw tweetalig (port betaald – port payé was lang de officiële tekst op ongefrankeerde partijenpost). Het doet wat vreemd aan dat dit niet voor de hele EU is geregeld, met een taalloze sticker.

Maar waar zitten die ‘angles morts’? Geel is de kleur van het gevaar, het zijn de gele vlakken voorzien van uitroepteken op de afbeelding, dus praktisch alles naast, achter en vlak voor de bestuurderscabine. Toch kunnen fietsers zich beter ook niet in het zwarte vlak voor de achterwielen opstellen, ook al zou deze plek zichtbaar moeten zijn in de spiegels op de cabine.

De plaats waar de stickers moeten worden bevestigd is overigens strikt gereglementeerd – het moeten er minimaal drie zijn, aan de zijkanten voor en aan de achterkant, op minimaal 90 cm hoogte. De waarschuwing is bedoeld voor voetgangers en fietsers, maar wie de sticker van dichtbij wil bekijken bevindt zich dus altijd in een dode hoek.

Update: inmiddels is er ook een vrachtwagen gesignaleerd met een sticker waaraan onderin ‘blind spot’ is toegevoegd. Pour les étrangers.