Schrikdraad spanningsboog

Schrikdraadbordje Voss.farming

Bordjes die waarschuwen voor een aangebrachte schrikdraad zijn er in vele soorten en maten, maar altijd wordt de bliksemschicht gebruikt om het gevaar van een elektrische schok aan te duiden.

Voss.farming gebruikt er maar liefst drie en een vlakke hand die de draad aanraakt, wat niet erg natuurlijk oogt. Fijn dat het bordje het woord schrikdraad in tien talen voor ons vertaald, misschien voor de mensen die het beeld niet kunnen plaatsen.

Die vlakke hand en de drie bliksemschichten in het ontwerp zijn trouwens schering en inslag. Deze bordjes werden gesignaleerd op een afzetting voor een schapenkudde in de duinen:

De firma Voss.farming maakt 9 Volt en 12 Volt uitvoeringen van de schrikdraad. Dat betekent dat wordt gewerkt met een accu. In Engeland kun je regelmatig installaties van 110 Volt tegenkomen en in Nederland kan prima van 230 Volt netspanning gebruik gemaakt worden.

Op de schrikdraad kan uiteindelijk wel tot 10.000 Volt komen te staan (afhankelijk van de weerstand Ω neemt de spanning over de afstand af). Dat de spanning zo hoog is maakt niet zoveel uit, aangezien de tijdsduur tussen elke impuls minimaal 1,2 seconden is, dat is het tikken van het apparaat dat je soms hoort. Genoeg reactietijd om het contact met de afrastering te verbreken voordat de volgende impuls komt, dat is waarom een elektrische afrastering ongevaarlijk is voor mens en dier, zegt men.

Niettemin heeft De Balk een keer in Engeland een wandelschoen op een schrikdraad gezet wat een dreun veroorzaakte die nog langdurig in de maagstreek werd gevoeld. Dat was destijds overigens in de overtuiging dat de dikke profielzolen afdoende bescherming zouden bieden, wat natuurlijk niet het geval is.