Hoofdtoren schoppenaas

Speelkaart schoppenaas

Er ligt een schoppenaas op straat uit een vintage kaartspel en dat komt bekend voor.

In de jaren 60-70 van de vorige eeuw hadden veel mensen het in huis. In dezelfde stijl, met getekende historische gebouwen in Nederland, bestond ook een kwartetspel. Op de plaatjes werd eigenlijk nooit speciaal gelet. Nu pas, bij dit onverwachte weerzien, wordt duidelijk dat ze met een speciaal kleurenpalet gemaakt zijn.

Hoofdtoren Hoorn
Hoofdtoren Hoorn

Toevallig bevat de aangetroffen schoppenaas een afbeelding van de Hoofdtoren in Hoorn, getekend vanaf de achterliggende steiger. Als we daar een foto vanaf dezelfde plek naast leggen blijkt er niet veel te zijn veranderd. Er hebben echter nooit bomen gestaan aan de linkerkant van de toren, die heeft de tekenaar toegevoegd, misschien om de kleuren wat meer in evenwicht te brengen.

Nu wordt ook duidelijk hoe het beperkte kleurenpalet werkte: gebouwen in gradaties geel en oranje met blauwe daken, bomen groen en water en luchten lichtblauw. Zwarte en rode vlakken werden niet gebruikt, die kleuren waren immers bestemd voor de kaarttekens. Daarom zijn de felrode luiken van de hoofdtoren verdwenen op de tekening. Ook opvallend: de twee schepen aan de kade liggen daar vol onder zeil. Dat is in het echt ondenkbaar. Hooguit wordt bij windstil weer weleens een zeil gehesen om te drogen.