Lichtkrant laat zich niet vastleggen

Lichtkrant

In de winkelstraat heeft een dönerzaak een uithangbord dat bestaat uit een LED-lichtkrant. De tekst is tamelijk ongewoon van een schreefletter voorzien, wat in dit geval de leesbaarheid niet ten goede komt. Punt is namelijk dat de tekst van rechts naar links beweegt.

Natuurlijk wil De Balk dit fenomeen vastleggen maar dat lukt niet op een foto: je krijgt maar een deel van de tekst in beeld, omdat op dat moment de andere lampjes net even uit zijn. Voor het oog (de hersens eigenlijk) is dit niet direct waarneembaar, hooguit merk je dat de tekst wat schokkerig beweegt.

Omdat het beeld een zogeheten live foto is bestaat die uit meerdere foto’s, waaruit de beste wordt gekozen. Die foto’s kunnen als filmpje achter elkaar worden getoond, maar dat verhelpt het probleem niet. Daarvoor is de framerate (het aantal beeldjes per seconde) namelijk te laag.

Update juli 2022: De lichtkrant is uit het straatbeeld verdwenen.