Brugflora bundelmycena?

Mycena op brug

De bruggen in de stad zijn grofweg te verdelen in die met ijzeren leuningen en met een houten opbouw, dat zijn de loop- en fietsbruggen.

Het gebruikte hout voor dat laatste type zou heel goed eikenhout kunnen zijn, want dat zou kunnen verklaren waarom bij dit exemplaar er op een dag deze paddestoelen tevoorschijn kwamen. Nu is het determineren van paddestoelen (met name deze soort) een lastig karwei, maar De Balk vermoedt hier te maken te hebben met de bundelmycena (Mycena arcangeliana) en die groeit met name op eikenhout. De wind zal de sporen hebben aangevoerd die de opening tussen twee brugdelen vonden. Als de omstandigheden goed zijn komen ze tevoorschijn. Het duurt niet lang voordat ze weer verdwenen zijn, dan blijft er niet veel van over.

Overblijfsel na een week
Overblijfsel na een week