Ontwerp ontleed: de friteszak

Friteszak

Op veel terrassen in Nederland wordt frites (of heeft u liever friet?) geserveerd in een bedrukte puntzak, die in een gekrulde rvs-houder wordt geplaatst. Een upgrade van de doorsnee patatervaring.

Want waarom zou je je handen branden aan zo’n zak wanneer het ook handsfree in roestvrij staal kan? De zak kent een opdruk van oude kranten en is bewust grijs gedrukt om krantenpapier te imiteren.

De krant is misschien een verwijzing naar fish & chips, die een paar decennia geleden in het Verenigd Koninkrijk nog in oude kranten werden verpakt. In Nederland kennen we doorgaans alleen witte (soms met een extra binnenzak) of rood-wit geblokte puntzakken. Laten we deze zak eens platslaan en wat beter bekijken. Welke kranten zijn gebruikt voor dit ontwerp?

Friteszak gescand
Friteszak gescand

Van het oorspronkelijke artikel uit Le Monde (1995) over onderwijs op afstand heeft men het logo van de krant vervangen door het woord ‘Frites’, gezet in een iets opgerekte versie van het font Catull. Het puntje op de i in dit font is een ruit. Op de zak is een versierde beginkapitaal met de letter ‘L’ losjes over de oorspronkelijke tekst geplakt (die doet er immers niet echt toe, maar waarom zou voor dit artikel zijn gekozen?).

De andere Franse krant die wordt getoond is Le National (1833), een afbeelding uit de collectie van Shutterstock (nr. 41720152). Verder staan er twee Amerikaanse advertentiepagina’s (‘Classifieds’) op, die mogelijk uit de Los Angeles Times of de San Francisco Chronicle komen, gezien de vermelding van ‘Palo Alto’ in de tekst. Een Nederlandse of Belgische krant is niet van de partij. Te ordinair.