Lijnschema scheurtrauma

District Line Underground

Het was in 1980, dat een bezoek aan de winkel van het London Transport Museum uitdraaide op een deceptie.

Daar werd namelijk gevraagd of er originele lijnschema’s te koop waren, zoals die in de metrostellen gebruikt worden. Officieel niet, was het antwoord, maar er bleken wel in stukken gescheurde delen verkrijgbaar. Daarop werden uit een la twee delen van het lijnschema van de District Line overhandigd. Over het hoe en waarom werd geen uitleg gegeven.

De twee gescheurde stukken werden altijd trouw bewaard, inmiddels enigszins verkleurd. De Balk heeft nu eindelijk eens de tijd genomen om ze digitaal te restaureren, waarbij de twee delen zo goed mogelijk aan elkaar zijn gelast.

Inmiddels biedt de museumwinkel een ruime collectie aan vintage materialen aan tegen astronomische prijzen, maar originele lijnschema’s zitten daar niet tussen, wel originele stationsbordjes voor £ 500 – £ 1.250 per stuk. Geen geld voor overtollig blikwerk.

(Bovenstaand bericht stond in nummer 6 van De Balk (mei 2020), maar werd eerder in april 1982 onder de noemer ‘oud nieuws’ gepubliceerd in het eerste nummer van het krantje Bliksemberichten. Daarop kwam destijds een reactie van Christiaan van Ees, die op een later tijdstip voor £ 1 lijnschema’s had weten te bemachtigen, in zijn woorden ‘geen geld voor overtollig drukwerk’).