Ook jouw type

Just My Type omslag

De redactie van De Balk biedt Simon Garfield, de auteur van het boek Just my type over lettertypen, haar oprechte excuses aan.

Zeer ten onrechte heeft dit boek namelijk tien jaar lang op de plank gestaan, zonder dat het een blik waardig werd geacht. Terwijl de auteur juist een bijzonder toegankelijk en aanstekelijk boek over lettertypen heeft geschreven! Anders dan vele andere werken over typografie, waar soms niet doorheen te komen is, biedt deze uitgave een speelse manier om letterontwerpen van alle kanten te belichten.

Zo worden de hoofdstukken regelmatig onderbroken door zogeheten fontbreaks, die in het besproken font zijn opgemaakt. Dat werkt heel verhelderend. Het boek zit vol met interessante anekdotes over letterontwerpers. Het eerste hoofdstuk begint maar meteen met Comic Sans, door vormgevers verguisd (er ontstond zelfs een Ban Comic Sans beweging) maar door anderen juist een te pas en te onpas gebruikt lettertype. Als Engelsman heeft Garfield de neiging iets meer aandacht aan Engelse ontwerpers te besteden. Maar omdat De Balk zelf met liefde de Gill Sans en de Baskerville gebruikt kan dit door de vingers worden gezien. Gelukkig is de uitgave uit 2010 op dit moment nog leverbaar, zowel in hardcover als paperback. Dat is naar de huidige normen best lang, maar in dit geval volkomen terecht.

Comic Sans walks into a bar and the bartender says, ‘We don’t serve your type.’