Iconisch ontwerpgevaar

Iconen batterijverpakking

Batterijen zijn lastig te vermijden. Of het nu gaat om thermostaten, klokjes, lampjes, afstandsbedieningen of rookmelders: overal zitten ze in.

Neem bijvoorbeeld de platte knoopcel CR2032. Een recente aankoop leverde bovenstaand setje iconen op de verpakking van de A-Force batterijen op. Ze staan hierboven groot afgebeeld, maar in werkelijkheid zijn het negen rondjes met een diameter van een centimeter op een blauwe achtergrond.

Laten we ze maar even van links naar rechts aflopen: de eerste is dan waarschijnlijk dat je ze niet in een oplader moet stoppen (ja, er bestaan oplaadbare knoopcellen).

De tweede is duidelijker: niet bij open vuur houden. De derde is alweer een stuk lastiger, maar het zal zijn: geen twee verschillende typen door elkaar gebruiken. De vierde is wat raadselachtig: niet tussen twee sleutels houden. De vijfde is weer begrijpelijk: niet bij het gewone afval, de zesde ook: niet met een hamer bewerken en de zevende: de plus en min niet verkeerd om plaatsen.

Maar wat betekent de achtste? Geen twee op elkaar plaatsen? Maar dat is precies wat er in bijvoorbeeld fietslampjes nodig is en mits beide in dezelfde richting zitten levert dat geen probleem op. De plaatjes 1, 3, 7 en 8 gebruiken dezelfde batterijhouder. Daardoor zijn ze lastig van elkaar te onderscheiden op de verpakking. En 9 is misschien wel de belangrijkste: uit de buurt van kleine kinderen houden. De peuter lijkt echter meer op een pop voor een ronde spiegel.

IKEA batterijen veiligheidswaarschuwing
IKEA batterijen veiligheidswaarschuwing

IKEA’s Plattboy batterijen hebben zes iconen aan de binnenkant van de verpakking staan. Die werden nu voor het eerst gezien, dus dat is niet zo’n handige plek.

De stijl van deze iconen is heel anders, hier geen verbodsborden maar gevarendriehoeken en een baby die zowaar op een baby lijkt.

Er worden geen knoopcellen maar plaatjes van gewone staafbatterijen gebruikt (waarschijnlijk is er maar één set gemaakt voor alle typen batterijen). Alleen bij de laatste, in het rondje, kun je vraagtekens zetten. Het lijkt een correcte situatie, min op min en plus op plus. Misschien dat er een krulletje bij moet komen te staan, of een vinkje. Want zo na de gevarendriehoeken zou je toch het idee kunnen krijgen iets fout te doen.