Nekkramp na fotosessie

Beach babes Voka serie

Dit soort ansichtkaarten hing een halve eeuw geleden nog volop in de rekken, met name dan natuurlijk in de badplaatsen langs de kust. Verschillende kaartenuitgevers hadden series met modellen aan het strand.

Krüger series 900
Geheimtekst over benen…

De Balk ontving de eerste kaart, met een model in een ongemakkelijke pose bij een zwembad, in het oprichtingsjaar 1976. Op de voorkant was (naast een blauw ingekleurde tand) een geheimtekst over de benen van het model geschreven (hier weggeretoucheerd), zodat deze niet meteen zou opvallen als de kaart op de mat lag.

Op de achterkant staat alleen de naam van de afzender. Het versturen van een ansichtkaart kostte destijds 40 cent (ƒ 0,40). Deze kaart is nu een collector’s item en is, in onbeschreven toestand, tussen de 4 tot 8 euro waard. Het anonieme model op de jaren 60-kaart komt uit de 900/2 serie van Krüger uit Duitsland. Die gaf veel van dit soort kaarten uit, maar ook series met bijvoorbeeld Elvis, The Beatles en Jane Mansfield.

Krüger series 900
Nekkramp na fotosessie

Een tweede kaart uit dezelfde serie arriveerde waarschijnlijk in 1978, maar dat is niet meer goed te achterhalen, daar deze in een envelop kwam die ontbreekt in het archief. Bewaar voor een juiste datering achteraf altijd de envelop met de gestempelde postzegel, luidt het devies, door De Balk helaas pijnlijk genegeerd! Beide modellen kampten na afloop van de fotosessies nog geruime tijd met een stijve nek en verrekte spieren.

Daarna bleef het zes jaar stil wat betreft schaars geklede dames per post. Tot er in 1984 plotseling de vier boven afgebeelde vintage beach babes tegelijk arriveerden in de postbus. Wilde de afzender ze misschien kwijt? De kaarten moesten in de juiste volgorde op elkaar worden gelegd om de boodschap aan de achterkant te kunnen ontcijferen. Een kaart versturen kostte inmiddels 50 cent, dus dit grapje kostte de verzender twee gulden.

De vier kaarten komen uit een serie van uitgever Voka, genummerd P-1 tot P-9. De firma had meer kaarten met ‘strandleven’ als thema, die badgasten langs de vloedlijn tonen. Voka was gevestigd in Arnhem en Oosterbeek.

(Dit artikel verscheen eerder op 12 februari 2020 als buitengewone editie voor de afzender van de kaarten en op 12 februari 2021 in nummer 8 van De Balk. Zo hebben we er nu al drie jaar plezier van).