Afwrijfletters inmiddels taboe

Alfac DECAdry afwrijfletters

Voor de koppen van het krantje De Balk in 1976 werd gebruik gemaakt van de afwrijfletters van Alfac DECAdry.

Die velletjes waren (en zijn) tamelijk duur en je raakte al snel door de A’s en E’s. Daarom werd een klacht naar de fabriek in België gestuurd (aan de Rue de l’Industrie in Nivelles) dat de letters snel braken (wat niet geheel bezijden de waarheid was). Daarop werd een flink pak letters ter compensatie toegestuurd, helaas niet in de door De Balk begeerde lettertypen, dus dat schoot niet veel op. Inmiddels is Alfac overgenomen door het Franse APLI, maar de letters worden nog steeds verkocht onder de merknaam DECAdry.

De Balk had in 1976 als handelsmerk de vele fouten in de getypte tekst. De interpunctie liet ook nogal te wensen over (met name het ontbreken van spaties achter komma’s en punten) wat de leesbaarheid niet ten goede kwam. Grappig genoeg was de website van DECAdry (tot 2021) in nagenoeg dezelfde onnavolgbare stijl geschreven:

Voortbouwend op de ervaring als marktleider en bedenker voor kleinformaat-transferdruk, heeft DECAdry een productlijn die perft op de behoeften van vele doelgroepen voldoet. Als eens van de weinigen in Europa leveren wij een breedt assortiment afwrijfletters en cijfers in wit of zwart.”